Coronavirus ali covid : Obrazne maske, higienske maske ali zaščitne maske ali respiratorji – kakšna je razlika? 

V obdobju razsajanja respiratorne bolezni covid-19 so maske predpisane oz. obvezne  v javnih zaprtih prostorih in mnogo kje tudi na prostem. V marsikateri države npr. Nemčiji in Avstriji uvajajo nošenje mask na prostem. Predpisane so celo FFP2 maske.
Za samo zaščito maske iz blaga ne zadoščajo. Pomembno je, da uporabljamo ustrezno zaščito, ter da razlikujemo in izberemo primeren tip maske.

Kaj pa to sploh pomeni?

Med epidemijo je nošenje mask obvezno v javnih prostorih, javnih prevoznih sredstvih in trgovskih centrih. Kljub temu in ostalim ukrepom se prenašajo okužbe iz človeka na človeka. Zato so se v nekaterih mestih oz. državah, kot je npr. Avstrija odločili uvesti obvezno nošenje FFP2 mask, ki so mnogo boljša zaščita od navadnih “kirurških” mask, ki  so nam v večini znane po modri barvi.
Maske FFP2 so tudi znane pod imeni KN95, N95 ali P2. To je zaščita nad nivojem kirurških mask.

Pri uporabi katerih koli mask prosimo pazite na pravilno ravnanje in tudi odstranjevanje in odpad teh mask. 

Maske ne sodijo med embalažo!

Če imate možnost pri ravnanju z odpadom z maskami jih poškropite odzunaj in znotraj z 70 odstotnim etanolom ali razkužilom in jih v vrečko tesno zapreti. Koristno je, če maske ločeno hranite 72 ur v zaprti vrečki preden jih odstranite v mešane komunalne odpadke.